Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "andere"
EUkarnemelkspad-9.jpeg
Karnemelkspad Gezien naar het noorden toe, richting Zaanweg. Rechts het vroegere pand van Handelsonderneming Brouwer, later kwamen onder andere Turkenburg,
textiel en Zeeman textiel in het pand.
F07258.jpg
De Javastraat gezien vanaf de Wandelweg, waar nog een fraaie lantaarnpaal staat. Links zien wij het pand van Jan Dik de kruidenier. Later werd dit de winkel van Kooij. In 1956 werd dit snackbar Java. Naast de verkoop van croquetten, warme worst, patat frites enz, zullen er waarschijnlijk limonades en andere alcoholvrijdranken verkocht worden. De heer W. Neijzing, vishandelaar te Zaandam, begint deze zaak en zal een vergunning B aanvragen. Later is deze snackbar voortgezet door Willem van Dongen.
F09644.jpg
Kruidenier Nielen links op de foto, andere onbekend.
Krommenieerweg 244 Wormerveer omstreeks 1920
F09644_kruidenier.jpg
kruidenier Nielen (links), anderen onbekend, Krommenieërweg 244 te Wormerveer, ca 1920
F10628.jpg
KruidenierW. Andrea aan de deur bij mevrouw Spaanderaan de deur van het Karnemelkspad
F13116.jpg
Zuideinde, Zaanweg en Noordeinde in Wormerveer liggen aan de waterkant;
de bewoners hebben en hadden er door de eeuwen heen een vrij uitzicht over de Zaan. In de andere dorpen langs de Zaan is de dijk bijna overal aan twee zijde bebouwd, zodat het zicht op de stroom werd weggenomen. Dit is het zhuidelijke deel van de Zaanweg, met op de achtergrond de brug naar Wormer en de fabriekspand langs de Veerdijk.
Het pand links was van de fotograaf A.Timmers, met daaronder een winkel in verfwaren. De prentbriefkaart draagt als poststempel 1915. Kennelijk was de Zaan dicht onder de wal zo ondiep dat de tjalk niet vlak aan de kant kon afmeren.
F14084.jpg
Over het Wormerveerse Zuider- en Noorderveer vermeldt de encyclopedie van de Zaanstreek dat het Zuiderveer enige tijd na de opening van de Zaanbrug in 1889 opgeheven werd.
Het lag tussen de Bartelsluis aan de Wormerkant en het begin van het Zuideinde.
Daar was vroeger ook een tol.
Aan de andere kant van Wormerveer lag het Noorderveer, tussen het Noordeinde en de Zandweg.Vanaf het midden van de negentiende eeuw konden daar ook rijtuigen overgezet worden met een schouw.
Na de bouw van de Zaanbrug bleef de schouw nog tot 1896 in gebruik. Het voetveer bleef tot 1957 in bedrijf.
Het meest noordelijke veer over de Zaan voer tussen West- en Oostknollendam.
Eind jaren vijftig werd, dit veer ook opgeheven.
F15556.jpg
Pakhuizen Dissel en Gouda in 2015
Pakhuis Kaashandel is in 1893 gesloopt, maar de twee andere kaaspakhuizen staan nog steeds aan de Zaanweg. Pakuis de Dissel is Zaanweg 13. Pakuis Gouda is Zaanweg 21
F15556.jpg
Pakhuizen Dissel en Gouda in 2015
Pakhuis Kaashandel is in 1893 gesloopt, maar de twee andere kaaspakhuizen staan nog steeds aan de Zaanweg. Pakuis de Dissel is Zaanweg 13. Pakuis Gouda is Zaanweg 21
F16174-193.jpg
Delistraat 18. Wellicht (onder andere) leden van de familie Van der Horst, die al in de eerste oorlogsjaren op hun woonadres illegaal drukwerk het blad Je Maintiendrai en Strijd vervaardigden. Twee medewerkers hebben een letterbak in hun handen.
F17002.jpg
Klaverjasclub café de Visser. Ariue en nel Castricum startten café de Visser in 1948.
Bovenste rij: Gerrit van der laan, Jan Vloon, Cees van Dijk, Ben Rothuizen, Mevrouw Stam, Paul Steding, de Wit, Klaas Boekel.
2e rij: onbekend, onbekend, Kiek van Vlaanderen, Jopie Koning, Mevrouw de Wit, (...)ie Horn.
3e rij:Veldhuis ?, Mevrouw Bruin, Arie CastricumMevrouw v Dijk, Mevrouw Meijn, B. Stam, Mevrouw Stam, Mevrouw Jak, Jopie van der laan, onbekend, onbekend, Aaf Steding, Mevrouw van Dijk, Mevrouw Castricum, onbekend.
Vooraan: Opa Castricum, Mevrouw Goedhart, Klaas Schaar, C. van Wijngaarden, F. Goedhaert, Mevrouw Vloon, Hein van Dijk, Paul Horn, Toon Pleijt, C. Meijn
F17031.jpg
Zaandam.
De in 1902 gebouwde stoomijsbreker Jacob Langeberg op het Noordzee kanaal. Dit schip was door de vorige eigenaren ontdaan van de afgekeurde ketel. Een andere ketel was reeds aangekocht, maar deze heeft een lange periode op het terein van Loders Croklaan gestaan.
Voor het transport van deze 26 ton wegende ketel moest groot materiaal worden in gezet. De enorme kraan van J.Schol heeft de klus geklaard. Hier nog gegevens vabn dit schip. Naam jacob Langeberg, ex v.Botticher ijsbreker. gebouwd 1902 werf F.Schichau Elbing nr. 2026.
Afmetingen: 26.75x6.63x3.20 meter. Ketel: 2 vuurs, schotse ketel 15 atm. machine : Triple expansie stoommachine 700 1 pk.
Ligt nu aan het zuideinde
25 bestanden op 3 pagina(s) 1

 

Kies een taal: