Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "binnen"
B09043-2.jpg
De Noordse Balk.
Binnen enkele maanden zal het verpleegtehuis voor langdurig zieken te Wormerveer gereed zijn.
Het gebouw heeft een akkommodatie voor 120 personen. Op iedere verdieping zijn acht zes-persoonskamers, vier tweepersoonskamers en vier één-persoons- kamers.
Het komplex bestaat uit een centraal geprojekteerd hoofdgebouw en een linker- en rechtervleugel.
In het hoofdgebouw bevinden zich de hal, daarboven de keukens en op de tweede verdieping een grote rekreatie- zaal.
F-14097.jpg
Omslag: Aan de Markervaart onder Markenbinnen stond watermolen De Spin, hier nog als buitenkruier, later verbouwd tot binnenkruier.
De molen is gesloopt in juni 1927.
Op de achtergrond is stoom-olieslagerij De Vrede in Westknollendam zichtbaar.
F03015-45-klein.jpg
De Vrede Westknollendam. Uitbreiding afdeling 4 en 5 1969 - 1970. De muur stutten.... de muur kwam naar binnen tijdens het uitgraven op 27 augustus.
F04295.jpg
Wormerveer Weeshuis
Links het Weeshuis, dat op 16 juli 1907 zo plechtig ingewijd werd. Over het slootje, dat achter de Warmoesstraat liep en via de Verlengde Warmoesstraat naar de Spoorsloot afvoer, zien we de werkplaats van Schioltens, de behanger, en daarnaast de woonhuizen van diezelfde Scholtens en Bruin, de boekbinder.
Teer, de oliebakker woonde links op de hoek van de Warmoesstraat. Rechts op deze knusse kiek zien we o.a. de winkel van Hofland waar binnenkort een bankinstelling zich gaat vestigen.
Op de achtergrond ontwaren we nog "Het Vooltje" aan het Zaandijkerwegje.
( toen nog geen enkele auto te zien)
F094119.jpg
Binnenlandse strijdkrachten
staand: 1e onbekend, Cees Boom, Arie Schrijver, Wiep de Jong, Piet Sint, Gerrit Koster,
geknield: Freek Stam, Mink, 3e en 4e onbekend, Gerrit v. Dijk
F10001.jpg
Binnentuin Hof Saenden/Bilitonkade
F11228-1.jpg
Thuiskomst van de visclub S.D.L. (Sport Doet Leven) omstreeks 1926. Muziekcorps Excelsior ter ere van de Hengelsportvereniging Sport Doet Leven. Aankomst bij Alkmaar Packet aan de Zaan, links Hotel De Jonge Prins. De Alkmaar Packet was in 1864 opgezet door Cornelis Bosman. Zijn boten voeren langs Alkmaar, Akersloot, Markenbinnen, Oostknollendam, Wormerveer, Koog aan de Zaan, Zaandam en verder naar Amsterdam of Haarlem.
F11478.jpg
binnenschip van de Toren op de Zaan in 1953, vöör Gebrs. Laan
F11481.jpg
binnenschip van v.d. Toorn voor Gebr. Laan 1953- overladende coaster
F13121.jpg
West-Knollendam: Foto uit 1905, gezicht op Westknollendam, met in het midden oliemolen De Bakker. Deze in 1689 aan de Tochtsloot (de verbinding tussen Zaan en Markervaart) gebouwde molen ging in 1909 door brand volledig verloren. De fotograaf stond - en de koeien lagen - in de kleine Karnemelkspolder, die na de Tweede Wereldoorlog voor een deel als industriegebied is ingericht. Dat werd mogelijk nadat de polder voor verkeer was ontsloten door de aanleg van de provinciale weg, die vanuit de Zaanstreek langs Markenbinnen naar De Rijp en Alkmaar voert. Voor deze weg werd een brug over de Tochtsloot (soms ook Tapsloot genoemd) geslagen, op de plek waar tot dan toe een pontveer had gevaren: het pontje van Jan Zwart. In de ongeveer 42,5 hectare grote polder is tijdens de laatste oorlog op tamelijk grote schaal turf gestoken. In de Eerste Wereldoorlog werd er groente geteeld, die in de dichtbij gelegen, tot drogerij verbouwde oliefabriek De Vrede verwerkt en verpakt werd (GAZ).
F13131.jpg
Mei 1940. Duitse troepen trekken Noord-Holland binnen. De foto werd genomen ter hoogte van Wilhelminapark aan de Wandelweg
F14322.jpg
Pelmolen Het Vool te Wormerveer. Foto A: Pelmolen het Vool (Het Veulen) aan de Zaandijkerweg te Wormerveer. Foto begin 1900.
Foto B: Woensdag 19 augustus 1930 om kwart voor een is deze laatste Wormerveerse molen in vlammen opgegaan. Het vuur greep zo snel om zich heen dat, aangewakkerd door een harde zuidwesten wind, de molen binnen enkele minuten in lichterlaaien stond.
Foto C: Het overgebleven gedeelte, het verkoolde geraamte van de romp en de wieken, werd door de autoriteiten een gevaar voor het verkeer geacht en daarom werd opdracht gegeven het gevaarte om te trekken.
Foto D: De plaats van het Vool 9zie witte pijl) is terug te vinden op het fabrieksterrein van Loders Croklaan te Wormerveer. De zwarte pijl geeft de voormalige scheidingslijn aan van weg en sloot.
35 bestanden op 3 pagina(s) 1

 

Kies een taal: