Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "daar"
A14147.jpg
Bij de Zuidersluis was Het huis in ´t Groen, daar woonde Remmert Pieper, later Piet Klinkenberg van de machinefabriek, vlak tegen de Zaan aan stond het sluiswachtershokje waar Nico Schenk schoenen lapte. Omstreeks de eeuwwisseling bediende Snars Kee de sluis en betaalde daarvoor 20 gulden pacht per jaar voor.
Andries_Visser.jpg
Andries Visser met zijn dochter Rie daarnaast staat Cees Kat zijn knecht. Links zien we Weverstraat 41 de winkel van Andries Visser.
Andries_Visser.jpg
Andries Visser met zijn dochter Rie daarnaast staat Cees Kat zijn knecht. Links zien we Weverstraat 41 de winkel van Andries Visser.
B09043-2.jpg
De Noordse Balk.
Binnen enkele maanden zal het verpleegtehuis voor langdurig zieken te Wormerveer gereed zijn.
Het gebouw heeft een akkommodatie voor 120 personen. Op iedere verdieping zijn acht zes-persoonskamers, vier tweepersoonskamers en vier één-persoons- kamers.
Het komplex bestaat uit een centraal geprojekteerd hoofdgebouw en een linker- en rechtervleugel.
In het hoofdgebouw bevinden zich de hal, daarboven de keukens en op de tweede verdieping een grote rekreatie- zaal.
BF14027.jpg
Branden in oliefabrieken kwamen geregeld voor. Zo was er in de uit 1857 daterende fabriek de Tijd van Wessanen een brand in 1868. De fabriek werd daarna gemoderniseerd en in 1895 volgde nog een tweede modernisering. In 1898 was het weer raak: een enorme brand verwoeste De Tijd, De Vlijt en de belendende pakhuizen. De in het kader van modernisering kort tevoren bestelde sprinklerinstalatie kwam helaas te laat. Gelukkig waren er voldoende reserves gevormd, zodat de fabriek nog in 1898 weer kon gaan draaien. Op deze foto uit het Gemeentearchief Zaanstad bekijken toeschouwers de restanten van de tot de grond afgebrande oliefabriek. Deze foto is ook in het beeldarchief van de Historische Vereniging Wormerveer aanwezig als glasnegatief uit de collectie van Jan van Leeuwen
F-14098.jpg
De lengte van de huizen in het Blaauwe Hof werden bepaald door de standaardmaten van de balken en planken.
F03015-49-klein.jpg
De Vrede Westknollendam. Uitbreiding afdeling 4 en 5 1969 - 1970. De kelder is uitgegraven. 40 cm mijnsteen op de vloer, daarover komt zand waarop weer de werkvloer.
F04093.jpg
"Wormerlaantje"
Het Wormerlaantje Nieuwe Nieuweweg, bood vroegere jaren een fantastische aanblik, in het bijzonder als het had geijzeld of als de bomen berijpt waren.
Gezien deze foto biedt het wel een schrille tegenstelling met de mengelmoes van huizen, die er sinds 1928 aan beide kanten zijn gebouwd.
Het eerste huis wat er gebouwd werd, was de dokterswoning op de hoek Zandweg/Nieuweweg.
De groenteboer met hondekar op de voorgrond was de heer Cees Pel uit Jisp. Zijn schoonvader Jacob Vink was groenteboer in Wormer.
Midden in het laantje links was er een dam, die voerde naar een voetballandje waar eerst het cliubje "Jas-uit"met de naam" Olympiade" en daarna heeftzelfs WFC uit Wormerveer er nog gevoetbald.
F04171.jpg
Sluispad en Oversluispad omstreeks 1920/1930
Rechts: aan het einde van het Sluispad voor de brug ligt de woonboot van Mulder ( de vader van Anton Mulder/verhuizingen) .
Hij verhuurde ook dekschuiten die in de Nagtegaalsloot lagen achter de sluis bij bij sluiswachter/sch0o9enmaker Meins.
Links: aan het einde van het Oversluispad is nog net de hooiberg van boer Gaal te zien ( in 1939 is daar brand geweest.).
F04233.jpg
De melkfabriek aan de Zaanweg
Daarachter het schoolplein met de schoolgebouwen.
rechts Amperestraat en Voltastraat- Ohmstraat
F04295.jpg
Wormerveer Weeshuis
Links het Weeshuis, dat op 16 juli 1907 zo plechtig ingewijd werd. Over het slootje, dat achter de Warmoesstraat liep en via de Verlengde Warmoesstraat naar de Spoorsloot afvoer, zien we de werkplaats van Schioltens, de behanger, en daarnaast de woonhuizen van diezelfde Scholtens en Bruin, de boekbinder.
Teer, de oliebakker woonde links op de hoek van de Warmoesstraat. Rechts op deze knusse kiek zien we o.a. de winkel van Hofland waar binnenkort een bankinstelling zich gaat vestigen.
Op de achtergrond ontwaren we nog "Het Vooltje" aan het Zaandijkerwegje.
( toen nog geen enkele auto te zien)
F051132.jpg
Personeel Distributiekantoor
boven: G. den Uil, D.Baas, Fons Dartel, Gerrit Jan Koelemeij, G.Oudejans, Sip Prozee
Vooraan Rijpma- daarnaast onbekend.
129 bestanden op 11 pagina(s) 1

 

Kies een taal: