Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "dat"
B09043-2.jpg
De Noordse Balk.
Binnen enkele maanden zal het verpleegtehuis voor langdurig zieken te Wormerveer gereed zijn.
Het gebouw heeft een akkommodatie voor 120 personen. Op iedere verdieping zijn acht zes-persoonskamers, vier tweepersoonskamers en vier één-persoons- kamers.
Het komplex bestaat uit een centraal geprojekteerd hoofdgebouw en een linker- en rechtervleugel.
In het hoofdgebouw bevinden zich de hal, daarboven de keukens en op de tweede verdieping een grote rekreatie- zaal.
BF14027.jpg
Branden in oliefabrieken kwamen geregeld voor. Zo was er in de uit 1857 daterende fabriek de Tijd van Wessanen een brand in 1868. De fabriek werd daarna gemoderniseerd en in 1895 volgde nog een tweede modernisering. In 1898 was het weer raak: een enorme brand verwoeste De Tijd, De Vlijt en de belendende pakhuizen. De in het kader van modernisering kort tevoren bestelde sprinklerinstalatie kwam helaas te laat. Gelukkig waren er voldoende reserves gevormd, zodat de fabriek nog in 1898 weer kon gaan draaien. Op deze foto uit het Gemeentearchief Zaanstad bekijken toeschouwers de restanten van de tot de grond afgebrande oliefabriek. Deze foto is ook in het beeldarchief van de Historische Vereniging Wormerveer aanwezig als glasnegatief uit de collectie van Jan van Leeuwen
Constant_Wandelweg_71.jpg
Constant aan de Wandelweg 71. Krantenbericht van 6 april 1982. Lang heeft Constant er niet gezeten. Volgens een ander krantebericht van 9 december 1982 wordt vermeld dat Constant gaat verhuizen naar Zaanweg 72. Dit is het pand waar vroeger Simon de Wit was gevestigd.
F04295.jpg
Wormerveer Weeshuis
Links het Weeshuis, dat op 16 juli 1907 zo plechtig ingewijd werd. Over het slootje, dat achter de Warmoesstraat liep en via de Verlengde Warmoesstraat naar de Spoorsloot afvoer, zien we de werkplaats van Schioltens, de behanger, en daarnaast de woonhuizen van diezelfde Scholtens en Bruin, de boekbinder.
Teer, de oliebakker woonde links op de hoek van de Warmoesstraat. Rechts op deze knusse kiek zien we o.a. de winkel van Hofland waar binnenkort een bankinstelling zich gaat vestigen.
Op de achtergrond ontwaren we nog "Het Vooltje" aan het Zaandijkerwegje.
( toen nog geen enkele auto te zien)
F051223.jpg
Noordeinde: De "Zaanstroom" heb plaats genomen op deze plek van Erven H. De Jong. Fabrieks afdeling Suriname was in de oorlog een onderkomen voor de jongens en meisjes van school D.
De soldaten van het Duitse Rijk namen de school in.
F051266.jpg
Hoek Krommenierweg
v.l.n.r Kruidenierswinkel van Adraan.Pot
nummer 19: fam Hermse en later Piet ten Broek ( Piet de Prikker) met zijn gezin.
nummer 17 werd bewoond door de fam. Aafjes voor een paar weken volgens het gemeentebestuur.
Dat was een misrekening en het werd van 1939 t/m 1954!
F051314.jpg
Noordeinde: Elke overtocht kostte een paar centen; dat tikte bij elkaar toch aardig aan, per roeiboot naar de overkant.
F05628.jpg
De polikliniek aan het Sluispad te Wormerveer voldoet niet meer. De directie van De Heel besloot de kliiniek te verplaatsen naar Saendelft. Dat Leidde tot heftig verzet onder de bevolking van Wormerveer, Wormer en Krommenie.
F05838.jpg
O.K.B. Öp Klompen Begonnen"" hier zien wij het voetbal (veld) dat streng bewaakt word door Jan Kort met de hond Frits.
Op de achtergrond de kleuterschool
F05865-1.jpg
Grutterij van Barend Aten
F05878.jpg
Nieuwstraat. Hier aan de voet van het Rooiedorp is het huis van de familie Sikkes al gesloopt. Recht voor u ziet u het kleine kleine pakhuis dat de heer Stam huurde voor zijn tweedehands goederen, links om gaat u naar het Roiedorp.
F06066.jpg
West-Knollendam:
Stoomolieslagerij "De Vrede", Fabriek van Lijn- en Raapolie, murwe, halfzachte en harde Lijnkoeken, diverse Raapkoeken.
Uit lijnolie werden drie soorten lijnkoeken gemaakt: murwe, halfzachte en harde. De verschillen kwamen tot stand door de duur van het persen en in de molen door het aantal slagen (aantallen voor- en naslag). De harde koeken bevatten minder eiwit omdat de olie er bijna volledig werd uitgeperst. De murwe hadden het hoogste vetgehalte. Het gewicht per koek bedroeg ongeveer 1 kilo.
137 bestanden op 12 pagina(s) 1

 

Kies een taal: