Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "eiland"
F051240.jpg
Fabrieken aan de Veerdijk Wormer
van rechts naar links de Hoop, Burmah, de Unie, Indie, Rouan

Op de voorgrond los en laadkade van de spoorwegen .
Over de Zaan, in Wormer de fabrieken van Wessanen .
In Wormerveer achter de N.H. kerk zien wij het verleden met groene weilanden, zonder beton erop
F06298.jpg
Brug naar eiland Bloemendaal
F14192.jpg
Warmoesstraat met hofje d'8 Staten
straatje overkant weiland is Pieterspad
F16237C.jpg
Weiland achter zeeheldenbuurt, 8-7-1937.
v.l.n.r.(achter)Annie bakker,Mwr. van Krachten, Gerarda Bakker, Rie van krochten.
vooraan,Kees en Gerrit heine, Tinus Kuil
F98175.jpg
West-Knollendam "Het Eiland Bloemendaal"
F98176.jpg
West-Knollendam "Het Eiland Bloemendaal"
FB22062018-1.jpg
Transvaalstraat jaren 60. In 1900 begon men met het maken van een nieuwe straat op een stuk weiland tussen de Marktstraat en het Sluispad, destijds eigendom van de Wed. F. Abelen. Op 25 maart 1900 was de straat gereed en kreeg de naam Transvaalstraat. De eerste bewoners waren o.a. meester Cramer die aan school C verbonden was, Minnesma, de metselaar en de bakkerij van Kelder was één van de oudste zaken van de straat. Het café van Sman, waarin het Leger des Heils samenkwam en waaraan later de naam van de worstelkampioen Jan Sint, nauw verbonden was. In het najaar van 1900 vroeg meester Cramer aan de gemeente of er ook wat licht in de straat kon komen. Op 13 oktober 1900 besloten de raadsleden twee gaslantaarns aan te brengen, niet veel, maar het was toch iets. Na aankoop van de overige grond werden later de Oranjestraat en de De Wetstraat aangelegd, die met de Steynstraat de Transvaalbuurt vormden.
F_10039.jpg
N.V. Wessanen's Koninklijke fabrieken te Wormerveer 4-8-1938.

Recht tegenover de Poelsluis, midden in het Zaanse landschap van water en langgerekte weilanden, verrijst het Wessanen-complex.
Een oude Zaanse onderneming-Adriaan Wessanen en Dirk Wessanen gingen in 1765 een compagnonschap met het doel ''zekere nagotie in mosterd, canary- en andere zaden ten naamen van hun comparanten in compagnie te doen'aan- die zich de laatste jaren steeds meer uit de streek heeft teruggetrokken. Sinds 1992 is Meneba hier baas,. Het oudeste deel van het complex, oliefabriek De Tijd, stamt uit 1899. Stoomoliefabriek De Tijd, die in 1857 was gebouwd, brandde in 1898 tot de grond toe af. Juist het jaar daarvoor was beslist dat een sprinklerinstallatie te duur was. De brand in De Tijd bracht het olieslagerscontract, een onderlinge brandverzekering ( in 1633 voor het eerst overeengekomen), aan de rand van de afgrond. De rechterzijde van het fabriekscomplex wordt gevormd door oliefabriek De Tijd, met silo, meelfabriek De Vlijt, met de silo's Rusland, Polen en Korenaar op de voorgrond.
Linksonder op de foto is de Poelsluis uit 1878. Het is voorgedragen voor bescherming door de provincie. Na een storm staat het er momenteel desolaat bij.
Meisjeskoor_ULO_Wormerveer_zingt_het_lied_Wij_willen_een_tunnel.jpg
Meisjeskoor ULO Wormerveer zingen het lied "Wij willen een tunnel". Refrein van dit lied was:
"Minister o, ministertje o geef ons toch gehoor
Wij willen ja, wij willen graag het water onderdoor
Wij zitten op een eiland hier u moet ons toch verstaan
Minister o minister geef een tunnel aan de Zaan
W08036A_50_1.jpg
Het weiland van boer Huib Koel
   
10 bestanden op 1 pagina(s)

 

Kies een taal: