Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "nog"
17044-e.jpg
Eindelijk na een paar kilometer zwoegen, kwam water in zicht en waggelend van een schots, gleden we er zachtjes in.
Maar bij de Zaanbrug aangekomen, begon de ijspret op nieuw. Nog dichterwas het pakijs door de sterke wind in de zaanbocht bijeen geschoven. Een groen kanadese kano zat bovenop een groot ijsveld en kon niet verder.
Met een gevoel , alsof wij de hele dag hadden gevaren, stapten wij voldaan in Wormerveer aan wal
BF14027.jpg
Branden in oliefabrieken kwamen geregeld voor. Zo was er in de uit 1857 daterende fabriek de Tijd van Wessanen een brand in 1868. De fabriek werd daarna gemoderniseerd en in 1895 volgde nog een tweede modernisering. In 1898 was het weer raak: een enorme brand verwoeste De Tijd, De Vlijt en de belendende pakhuizen. De in het kader van modernisering kort tevoren bestelde sprinklerinstalatie kwam helaas te laat. Gelukkig waren er voldoende reserves gevormd, zodat de fabriek nog in 1898 weer kon gaan draaien. Op deze foto uit het Gemeentearchief Zaanstad bekijken toeschouwers de restanten van de tot de grond afgebrande oliefabriek. Deze foto is ook in het beeldarchief van de Historische Vereniging Wormerveer aanwezig als glasnegatief uit de collectie van Jan van Leeuwen
B_09084.jpg
Plein 13 met kantoor Jan Dekker en hier achter nog net kleding magazijn van super confect
Constant_verhuist_naar_Zaanweg_72.jpg
Constant aan de Wandelweg 71. Krantenbericht van 9 december 1982. Nu nog gevestigd op dit adres. Maar gaat verhuizen naar Zaanweg 96.
D14003-(25).JPG
Het doktershuis aan het einde van de Marktstraat. Rechts de ingang van de oude begraafplaats. Links nog een stuk gevel van School D
F-14097.jpg
Omslag: Aan de Markervaart onder Markenbinnen stond watermolen De Spin, hier nog als buitenkruier, later verbouwd tot binnenkruier.
De molen is gesloopt in juni 1927.
Op de achtergrond is stoom-olieslagerij De Vrede in Westknollendam zichtbaar.
F04093.jpg
"Wormerlaantje"
Het Wormerlaantje Nieuwe Nieuweweg, bood vroegere jaren een fantastische aanblik, in het bijzonder als het had geijzeld of als de bomen berijpt waren.
Gezien deze foto biedt het wel een schrille tegenstelling met de mengelmoes van huizen, die er sinds 1928 aan beide kanten zijn gebouwd.
Het eerste huis wat er gebouwd werd, was de dokterswoning op de hoek Zandweg/Nieuweweg.
De groenteboer met hondekar op de voorgrond was de heer Cees Pel uit Jisp. Zijn schoonvader Jacob Vink was groenteboer in Wormer.
Midden in het laantje links was er een dam, die voerde naar een voetballandje waar eerst het cliubje "Jas-uit"met de naam" Olympiade" en daarna heeftzelfs WFC uit Wormerveer er nog gevoetbald.
F04171.jpg
Sluispad en Oversluispad omstreeks 1920/1930
Rechts: aan het einde van het Sluispad voor de brug ligt de woonboot van Mulder ( de vader van Anton Mulder/verhuizingen) .
Hij verhuurde ook dekschuiten die in de Nagtegaalsloot lagen achter de sluis bij bij sluiswachter/sch0o9enmaker Meins.
Links: aan het einde van het Oversluispad is nog net de hooiberg van boer Gaal te zien ( in 1939 is daar brand geweest.).
F04283.jpg
Marktstraat 89. De laatste bewoner was de fam. Toornstra. Foto is van 1970. Helaas is deze woning gesloopt. Deze woning werd vroeger ook nog bewoond door de hoofdonderwijzer van de Gemeente School.
F04295.jpg
Wormerveer Weeshuis
Links het Weeshuis, dat op 16 juli 1907 zo plechtig ingewijd werd. Over het slootje, dat achter de Warmoesstraat liep en via de Verlengde Warmoesstraat naar de Spoorsloot afvoer, zien we de werkplaats van Schioltens, de behanger, en daarnaast de woonhuizen van diezelfde Scholtens en Bruin, de boekbinder.
Teer, de oliebakker woonde links op de hoek van de Warmoesstraat. Rechts op deze knusse kiek zien we o.a. de winkel van Hofland waar binnenkort een bankinstelling zich gaat vestigen.
Op de achtergrond ontwaren we nog "Het Vooltje" aan het Zaandijkerwegje.
( toen nog geen enkele auto te zien)
F04407.jpg
Huldiging Dr. Korteweg 1904. Markstraat. Op de achtergrond het doktershuis van Dr. Korteweg.
Links zien wij nog een gedeelte van de Gemeente-School
F051359.jpg
Gerrit en Riek Ris kregen het ook niet cadeau, door heel hard te werken en heel veel uren maken bouwde ze een prima melkzaakje op.
Ze wonen al die jaren nog steeds op het Krommenieerpad
155 bestanden op 13 pagina(s) 1

 

Kies een taal: