Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "omdat"
F06066.jpg
West-Knollendam:
Stoomolieslagerij "De Vrede", Fabriek van Lijn- en Raapolie, murwe, halfzachte en harde Lijnkoeken, diverse Raapkoeken.
Uit lijnolie werden drie soorten lijnkoeken gemaakt: murwe, halfzachte en harde. De verschillen kwamen tot stand door de duur van het persen en in de molen door het aantal slagen (aantallen voor- en naslag). De harde koeken bevatten minder eiwit omdat de olie er bijna volledig werd uitgeperst. De murwe hadden het hoogste vetgehalte. Het gewicht per koek bedroeg ongeveer 1 kilo.
F09002.jpg
Op deze foto zien we de sjouwers van de gouwploeg. Vervolgens uit het archief van links naar rechts:
Cor.v.d.Toorn, Jan Kroeze, Gerrit Betlem, Piet Dovis, Jaap Buys, Tjeerd Keizer, Dirk Schoen, Dirk Oosthuizen en D.Rol.
Cor van de Toorn, de "oitvorreker", zo werd genoemd omdat hij als er gelost moest worden altijd zei: "dat zelle wai d'r wel effe oitvorreke".
Cor de Vries die later naar Amerika is gegaan. Gerrit Bethlem, woonde de laatste jaren van zijn leven bij vader Donga in het rusthuis.
Piet Dovis, woonde aan de Warmoesstraat. Jaap Buis, had hoedenwinkel en woonde later in de Wattstraat. Naast Jaap staat Tjeerd Keizer van het Hennepad.
Daarna Dirk Schoon, Dirk Oosthuizen en Jan Kroeze. Het uitbetalen van de gouweploeg was altijd bij Antje Mulder op de hoek van het Noord-Hollands Veerhuis.
F10018.jpg
"Het Achterhuis". Deze woning stond achter Zaanweg 49 en had als huisnummer 49A. Het is gebouwd in 1890, gelijk met de woning ervoor op Zaanweg 49. Dit was het bediendehuis waar het huishoudelijk personeel woonde van de Familie Laan (Wessanen & Laan). Nadat de familie Laan naar Aerdenhout verhuisde werd deze woning tijdelijk bewoond door kantoorpersoneel van Wessanen. De laatste bewoner van dit pand was de Familie Hans Boon. Deze moesten dit pand verlaten, op 15 december 1972, omdat de voorzitter van de raad van bestuur het niet representatief vond dat een gezin pal naast het "hoofdkantoor" woonde. Enkele jaren later werd het "Achterhuis" afgebroken.
F14298.jpg
Een idylisch gezicht op het Sluis-en Oversluispad ( links).
Op de voorgrond het "land van Bloemendaal"waarop mettertijd de Beukenweg en de Nachtegaalkade werden aangelegd.
En omdat papiermolen "De Bok"hier heeft gestaan, hield het Sluispad nog heel lang de naam van "het Boksenpad".
F14321.jpg
Laatste overtocht veer Knollendam in 1957. In feite herleeft met het voetveer een oude traditie. Omdat brugverbindingen zeldzaam waren bestonden in het verleden tussen de sluis in Zaandam en Knollendam maar liefst 13 overzetveren. Langzamerhand verdwenen deze door de aanleg van bruggen, maar het veer aan de Veerdijk in Wormer en die in Knollendam werden pas tegen het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw opgeheven.
F14321.jpg
Laatste overtocht veer Knollendam in 1957. In feite herleeft met het voetveer een oude traditie. Omdat brugverbindingen zeldzaam waren bestonden in het verleden tussen de sluis in Zaandam en Knollendam maar liefst 13 overzetveren. Langzamerhand verdwenen deze door de aanleg van bruggen, maar het veer aan de Veerdijk in Wormer en die in Knollendam werden pas tegen het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw opgeheven.
FB170418-17.jpg
Franklinstraat 5 en 7 De familie Van der Maeden (hier voor hun woning aan de Franklinstraat) kreeg na de bevrijding een kleed cadeau van de voormalige Zaanse verzetsbeweging, omdat het vorige kleed 'versleten' was als gevolg van de vele bezoeken van verzetsstrijders in de periode 1940-1945. Dhr. C. Kuijk Mevr. A. Oosterveld Dhr. C. Kuijk mevr. N.J. Kuijk mevrouw De Louw, de heer De Louw, de heer Spreeuw, de heer Dirk Tober, de heer Kuijpers, mevrouw Catharina Tober-Groot (Rien), de heer Leguijt, de heer Adrianus Jacobus van der Maeden, kinderen onbekend, de heer Klinkenberg, Kees Voster en Nel Kuijk. Zittend: mevrouw Fortuijn, mevrouw Van de Maeden, Bep Bon, de heer Karskens en Dymph van der Maeden.
W03006_B-09-5.jpg
Adspirantendag op de Bosbaan in Amsterdam, toen gingen we nog lekker met de bus, soms wel twee omdat we meer dan zestig deelnemers hadden!!
W04031_18.jpg
WFC-Purmersteijn aantrekelijk 4-3
Wormerveer. Het begint er op te lijken, dat trainer Jan Eshuijs voor WFC de formule heeft gevonden om de ploeg aan doelpunten en dus aan matchpunten te helpen. Ook in de wedstrijd tegen Purmersteyn is gebleken, dat in de voorhoede thans wordt getracht te scoren. En omdat in de aachterhoede Rinus Winter en Ab ten Broek zeer zeker van hun zaak blijken, is in dat deel van de ploeg de nodige rust en zo komen alle factoren om WFC een goede wedstrijd te laten speen tot hun recht. WFC won met 4-3.
     
9 bestanden op 1 pagina(s)

 

Kies een taal: