Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "oorlog"
bevrijdingsfeest_tuinstraat.jpg
Bevrijdingsfeest 1945 in de Tuinstraat
Catharine_Dirkmaat-Langewis.jpg
Catharine Dirkmaat-Langewis (1852-1926) met haar zoon Dirk Dirkmaat. Dirk Dirkmaat is de latere eigenaar van de winkel in babyartikelen "de Ooievaar". Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij zeer actief in het verzet.
F051223.jpg
Noordeinde: De "Zaanstroom" heb plaats genomen op deze plek van Erven H. De Jong. Fabrieks afdeling Suriname was in de oorlog een onderkomen voor de jongens en meisjes van school D.
De soldaten van het Duitse Rijk namen de school in.
F06066II.jpg
De doos dateert in ieder geval van vóór 1959 want Bloemendaal en Laan is tot die tijd eigenaar geweest van De Toekomst. Waarschijnlijker is het dat de doos uit de jaren dertig stamt. Het maken van veekoeken was toen nog een belangrijk onderdeel van de olie-industrie en leed nog niet onder de grote veranderingen die zich vanaf de tweede wereldoorlog begonnen af te tekenen.
F07284.jpg
snackbar Java aan de Wandelweg/Javastraat.
voorheen kruidenier Jan Dik
na de oorlog Galanteriezaak "Buur" Kees Kooij
F11480.jpg
Edisonstraat
opa en oma De Ruijter, achter het paar met de kinderwagen.
Kwam na de oorlog een schoenmaker in.
De overige ramen werden gehuurd bij de firma Bakker voor etalagedoeleinden.
F13121.jpg
West-Knollendam: Foto uit 1905, gezicht op Westknollendam, met in het midden oliemolen De Bakker. Deze in 1689 aan de Tochtsloot (de verbinding tussen Zaan en Markervaart) gebouwde molen ging in 1909 door brand volledig verloren. De fotograaf stond - en de koeien lagen - in de kleine Karnemelkspolder, die na de Tweede Wereldoorlog voor een deel als industriegebied is ingericht. Dat werd mogelijk nadat de polder voor verkeer was ontsloten door de aanleg van de provinciale weg, die vanuit de Zaanstreek langs Markenbinnen naar De Rijp en Alkmaar voert. Voor deze weg werd een brug over de Tochtsloot (soms ook Tapsloot genoemd) geslagen, op de plek waar tot dan toe een pontveer had gevaren: het pontje van Jan Zwart. In de ongeveer 42,5 hectare grote polder is tijdens de laatste oorlog op tamelijk grote schaal turf gestoken. In de Eerste Wereldoorlog werd er groente geteeld, die in de dichtbij gelegen, tot drogerij verbouwde oliefabriek De Vrede verwerkt en verpakt werd (GAZ).
F13130.jpg
Kinderbevrijdingsoptocht op de Wandelweg direct na de 2e wereldoorlog.
Mei 1945, het blijft een wonder dat na de hongerwinter nog zoveels autopeds en fietsen, zoveel feestkleding en versiering bij elkaar konden worden gebracht.
F15417.jpg
Willem Pieter Kunst. In de 2e wereldoorlog omgekomen in concentratiekamp
F15418.jpg
Willem Pieter Kunst. In de 2e wereldoorlog omgekomen in concentratiekamp
F16174-193.jpg
Delistraat 18. Wellicht (onder andere) leden van de familie Van der Horst, die al in de eerste oorlogsjaren op hun woonadres illegaal drukwerk het blad Je Maintiendrai en Strijd vervaardigden. Twee medewerkers hebben een letterbak in hun handen.
F16174-195.jpg
Delistraat 18. Jan van Leeuwen, een van de medewerkers aan de illegale bladen Je Maintiendrai en Strijd, die op het woonadres van de familie Van der Horst, werden gestencild en gedrukt.
Het illegale werk gebeurde al vanaf het eerste oorlogsjaar.
66 bestanden op 6 pagina(s) 1

 

Kies een taal: