Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "tweede"
B09043-2.jpg
De Noordse Balk.
Binnen enkele maanden zal het verpleegtehuis voor langdurig zieken te Wormerveer gereed zijn.
Het gebouw heeft een akkommodatie voor 120 personen. Op iedere verdieping zijn acht zes-persoonskamers, vier tweepersoonskamers en vier één-persoons- kamers.
Het komplex bestaat uit een centraal geprojekteerd hoofdgebouw en een linker- en rechtervleugel.
In het hoofdgebouw bevinden zich de hal, daarboven de keukens en op de tweede verdieping een grote rekreatie- zaal.
BF14027.jpg
Branden in oliefabrieken kwamen geregeld voor. Zo was er in de uit 1857 daterende fabriek de Tijd van Wessanen een brand in 1868. De fabriek werd daarna gemoderniseerd en in 1895 volgde nog een tweede modernisering. In 1898 was het weer raak: een enorme brand verwoeste De Tijd, De Vlijt en de belendende pakhuizen. De in het kader van modernisering kort tevoren bestelde sprinklerinstalatie kwam helaas te laat. Gelukkig waren er voldoende reserves gevormd, zodat de fabriek nog in 1898 weer kon gaan draaien. Op deze foto uit het Gemeentearchief Zaanstad bekijken toeschouwers de restanten van de tot de grond afgebrande oliefabriek. Deze foto is ook in het beeldarchief van de Historische Vereniging Wormerveer aanwezig als glasnegatief uit de collectie van Jan van Leeuwen
Catharine_Dirkmaat-Langewis.jpg
Catharine Dirkmaat-Langewis (1852-1926) met haar zoon Dirk Dirkmaat. Dirk Dirkmaat is de latere eigenaar van de winkel in babyartikelen "de Ooievaar". Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij zeer actief in het verzet.
F03015-50-klein.jpg
De Vrede Westknollendam. Uitbreiding afdeling 4 en 5 1969 - 1970. Tweede en derde portaal. 23 oktober 1969.
F05878.jpg
Nieuwstraat. Hier aan de voet van het Rooiedorp is het huis van de familie Sikkes al gesloopt. Recht voor u ziet u het kleine kleine pakhuis dat de heer Stam huurde voor zijn tweedehands goederen, links om gaat u naar het Roiedorp.
F06066II.jpg
De doos dateert in ieder geval van vóór 1959 want Bloemendaal en Laan is tot die tijd eigenaar geweest van De Toekomst. Waarschijnlijker is het dat de doos uit de jaren dertig stamt. Het maken van veekoeken was toen nog een belangrijk onderdeel van de olie-industrie en leed nog niet onder de grote veranderingen die zich vanaf de tweede wereldoorlog begonnen af te tekenen.
F06631.jpg
Molenschuren op het terrein van Koninklijke Wessanen B.V. Wormerveer
F07544.jpg
Ter herinnering aan de Knipploeg. Na de bevrijding in 1945 werden de zg. "moffenmeiden" door de knipploeg kaal geknipt. Middelste rij tweede van rechts Jan van Leeuwen daarnaast de Groen en de 5e van rechts Pels.
Onderste rij vlnr. Visser, Miel Schaap
F07544.jpg
Na de bervrijding in 1945 werden de zogenaamde" moffenmeiden"
door de knipploeg kaal geknipt.
Middelste rij tweede van rechts; Jan van Leeuwen
derde van rechts De Groen
vijfde van rechts Pels
Onderste rij: v.l.n.r Visser, Miel Schaap
F12251.jpg
Muziekvereniging de "Koninklijke Harmonie Excelsior". Op de foto voor de Nieuwe Sociëteit. t.g.v. het 40-jarig bestaan in 1925.
Gehurkt vooraan: Piet Aten en Piet Rem.
Zittend van links naar rechts: Henk Bruyn, Klaas Bakker, Gerrit Roos, dirigent B. Sombroek en Thomas de Vries.
Eerste rij staand van links naar rechts: Jan van Heek, Ab Roos, Klaas Stoel, Dirk Boon, Bram Voster, Klaas Kreder, Gerrit Krom, Jacob Rem, Trijntje Zonderland, Jan Bloemraad, Dien Sombroek, Neeltje Roos, Jan Jacob Boot, Maarten Groot en Henk Teer.
Tweede rij staand: Jaap Boot, Barend Schoone, Dirk Bruijn, Cor Sint, Loo v.d. Wulp, Dirk Bloemraad, Piet Boot, Cees Ham, Arie Praag, Jan Roos, Gerrit Dik, Wiilem Atem, Leen Sluijs, Dirk Sluijs, Theo Sombroek, Jacob Smit, Chris Rond, Jan de Vries, Jan Valk, Hendrik Ossenbruggen, Henk Bloemraad en Jan Siekerman.
Bovenste rij; Klaas Voster, Piet Aten, Piet Krom, Willem Groot, Jan Ossenbruggen, Klaas Bloemraad en Jacob Jan Boot.
F13121.jpg
West-Knollendam: Foto uit 1905, gezicht op Westknollendam, met in het midden oliemolen De Bakker. Deze in 1689 aan de Tochtsloot (de verbinding tussen Zaan en Markervaart) gebouwde molen ging in 1909 door brand volledig verloren. De fotograaf stond - en de koeien lagen - in de kleine Karnemelkspolder, die na de Tweede Wereldoorlog voor een deel als industriegebied is ingericht. Dat werd mogelijk nadat de polder voor verkeer was ontsloten door de aanleg van de provinciale weg, die vanuit de Zaanstreek langs Markenbinnen naar De Rijp en Alkmaar voert. Voor deze weg werd een brug over de Tochtsloot (soms ook Tapsloot genoemd) geslagen, op de plek waar tot dan toe een pontveer had gevaren: het pontje van Jan Zwart. In de ongeveer 42,5 hectare grote polder is tijdens de laatste oorlog op tamelijk grote schaal turf gestoken. In de Eerste Wereldoorlog werd er groente geteeld, die in de dichtbij gelegen, tot drogerij verbouwde oliefabriek De Vrede verwerkt en verpakt werd (GAZ).
F14023.jpg
School B te Wormerveer, schooljaar 1934/35 (Vijfde, zesde en zevende klas)
Van links naar rechts: Bovenste rij (eerste rij o.a.) Gré de Wijn, Piet de Vries, Nel de Wit, Gon de Wit, Klaas Kat, Antoon Blokland, Dick Boerwinkel, Thijs Ris en Jan van den Toorn
Tweede rij o.a.:
Gerrit Groot, Jo Rollenberg, Annie Strampel, Aafje Heynis, Mien Verzeijden
Derde rij o.a.:
Coorie Ham, Bep de Waal, Marie Breeuwer, Fieuw Bas, Coba Pagano, Jantje Nieuwenhuis, Immie Smit, Rie Thesing, Gré Kop, Ida van 't Veer, Trien Bleeker, Liggende o.a.:
Cees Landsman, Jan Woerdeman, Leraren T. de Regt, F. Mars, Veldhuizen
28 bestanden op 3 pagina(s) 1

 

Kies een taal: