Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "was."
F13132.jpg
De hogerwinter 1944-1945, het trieste beeld van de voedseltochten naar het noorden. Dagelijks trokken inwoners van Amsterdam en de Zaanstreek op de fiets, met kinderwagens en met allerlei soorten karren naar het boerenland op zoek naar alles wat maar eetbaar was. De provincialeweg bij de Esdoornlaan in Wormerveer op de achtergrond De Bres, toen het Wessanen-gebouw.
F15042.jpg
Staand van links naar rechts: Catharina Rijkenberg, haar vader Hermanus
Rijkenberg en Antje Karstens, de huishoudster van de familie Rijkenberg.
Zittend boer Johannes Abelen die met de (weduwe) moeder van Hermanus
Rijkenberg, Marijtje Kuijper, getrouwd was.
F17075-32.jpg
Krommenieërweg Woonhuizen opzettelijk verbrand vanwege ongedierte. 11 november 1939 om 2.30 uur in de middag. Verbranding van oude woningen aan het Krommenieërpad. Deze woningen waren zodanig door wandluizen bewoond, dat verbranden het enige afdoende middel was. Ze werden door de brandweer in brand gestoken.
F17075-33.jpg
Krommenieërpad woonhuizen opzettelijk verbrand vanwege ongedierte. 11 november 1939 om 2.30 uur in de middag. Verbranding van oude woningen aan het Krommenieërpad. Deze woningen waren zodanig door wandluizen bewoond, dat verbranden het enige afdoende middel was. Ze werden door de brandweer in brand gestoken. Aan toeschouwers geen gebrek.
F17075-37.jpg
Krommenieërpad woonhuizen opzettelijk verbrand vanwege ongedierte. 11 november 1939 om 2.30 uur in de middag. Verbranding van oude woningen aan het Krommenieërpad. Deze woningen waren zodanig door wandluizen bewoond, dat verbranden het enige afdoende middel was. Ze werden door de brandweer in brand gestoken. Aan toeschouwers geen gebrek.
F17075-38.jpg
Krommenieërpad. De bakkerswinkel van Abercrombie, bakkerij met woonhuis wiens beschuit wijd en zijd bekend was. Ter hoogte waar later bakkerij Jongens kwam. Links het winkeltje van Fokkie Valk, een "Cent van 't Blad" winkeltje. Rechts de sigarenwinkel van "Waaltje" die ook hengelsportartikelen verkocht. In circa 1915 werden de voortuintjes opgeruimd en werd het pad verbreed. Foto omstreeks 1900. coll. R. Haringa
F20016.jpg
Brug over de Nauernaarsevaart. Hier zien wij nog dat deze brug een draaibrug was. Ansichtkaart is gedateerd 12 september 1912
FB11112016-3.jpg
Zaanweg 93, huis te Zaanen toen het volgens mij nog geen huis te Zaanen was.
FB22062018-1.jpg
Transvaalstraat jaren 60. In 1900 begon men met het maken van een nieuwe straat op een stuk weiland tussen de Marktstraat en het Sluispad, destijds eigendom van de Wed. F. Abelen. Op 25 maart 1900 was de straat gereed en kreeg de naam Transvaalstraat. De eerste bewoners waren o.a. meester Cramer die aan school C verbonden was, Minnesma, de metselaar en de bakkerij van Kelder was één van de oudste zaken van de straat. Het café van Sman, waarin het Leger des Heils samenkwam en waaraan later de naam van de worstelkampioen Jan Sint, nauw verbonden was. In het najaar van 1900 vroeg meester Cramer aan de gemeente of er ook wat licht in de straat kon komen. Op 13 oktober 1900 besloten de raadsleden twee gaslantaarns aan te brengen, niet veel, maar het was toch iets. Na aankoop van de overige grond werden later de Oranjestraat en de De Wetstraat aangelegd, die met de Steynstraat de Transvaalbuurt vormden.
F_10039.jpg
N.V. Wessanen's Koninklijke fabrieken te Wormerveer 4-8-1938.

Recht tegenover de Poelsluis, midden in het Zaanse landschap van water en langgerekte weilanden, verrijst het Wessanen-complex.
Een oude Zaanse onderneming-Adriaan Wessanen en Dirk Wessanen gingen in 1765 een compagnonschap met het doel ''zekere nagotie in mosterd, canary- en andere zaden ten naamen van hun comparanten in compagnie te doen'aan- die zich de laatste jaren steeds meer uit de streek heeft teruggetrokken. Sinds 1992 is Meneba hier baas,. Het oudeste deel van het complex, oliefabriek De Tijd, stamt uit 1899. Stoomoliefabriek De Tijd, die in 1857 was gebouwd, brandde in 1898 tot de grond toe af. Juist het jaar daarvoor was beslist dat een sprinklerinstallatie te duur was. De brand in De Tijd bracht het olieslagerscontract, een onderlinge brandverzekering ( in 1633 voor het eerst overeengekomen), aan de rand van de afgrond. De rechterzijde van het fabriekscomplex wordt gevormd door oliefabriek De Tijd, met silo, meelfabriek De Vlijt, met de silo's Rusland, Polen en Korenaar op de voorgrond.
Linksonder op de foto is de Poelsluis uit 1878. Het is voorgedragen voor bescherming door de provincie. Na een storm staat het er momenteel desolaat bij.
F_11430.jpg
Zaanweg, Het forse pand rechts had huisnummer 93, nu is daar restaurant Huis te Zaanen gevestigd.
Links daarvan was de winkel van Dirk Klees, die ook tapper was.
Het bord boven de deur vermeldt dan ook dat er koffie, thee, suiker ,tabak, sigaren en gedistileerd te koop waren.
Tuinstraat_-_Goudastraat.jpg
Een doorkijkje in het dwarsstraatje van de Tuinstraat naar de Goudastraat zoals het vroeger was.
14 bestanden op 2 pagina(s) 1

 

Kies een taal: