Historische Vereniging Wormerveer

Zoekresultaten - "worden"
F06631.jpg
Molenschuren op het terrein van Koninklijke Wessanen B.V. Wormerveer
F07258.jpg
De Javastraat gezien vanaf de Wandelweg, waar nog een fraaie lantaarnpaal staat. Links zien wij het pand van Jan Dik de kruidenier. Later werd dit de winkel van Kooij. In 1956 werd dit snackbar Java. Naast de verkoop van croquetten, warme worst, patat frites enz, zullen er waarschijnlijk limonades en andere alcoholvrijdranken verkocht worden. De heer W. Neijzing, vishandelaar te Zaandam, begint deze zaak en zal een vergunning B aanvragen. Later is deze snackbar voortgezet door Willem van Dongen.
F09002.jpg
Op deze foto zien we de sjouwers van de gouwploeg. Vervolgens uit het archief van links naar rechts:
Cor.v.d.Toorn, Jan Kroeze, Gerrit Betlem, Piet Dovis, Jaap Buys, Tjeerd Keizer, Dirk Schoen, Dirk Oosthuizen en D.Rol.
Cor van de Toorn, de "oitvorreker", zo werd genoemd omdat hij als er gelost moest worden altijd zei: "dat zelle wai d'r wel effe oitvorreke".
Cor de Vries die later naar Amerika is gegaan. Gerrit Bethlem, woonde de laatste jaren van zijn leven bij vader Donga in het rusthuis.
Piet Dovis, woonde aan de Warmoesstraat. Jaap Buis, had hoedenwinkel en woonde later in de Wattstraat. Naast Jaap staat Tjeerd Keizer van het Hennepad.
Daarna Dirk Schoon, Dirk Oosthuizen en Jan Kroeze. Het uitbetalen van de gouweploeg was altijd bij Antje Mulder op de hoek van het Noord-Hollands Veerhuis.
F13130.jpg
Kinderbevrijdingsoptocht op de Wandelweg direct na de 2e wereldoorlog.
Mei 1945, het blijft een wonder dat na de hongerwinter nog zoveels autopeds en fietsen, zoveel feestkleding en versiering bij elkaar konden worden gebracht.
F14067.jpg
Nadat Wormerveer een deel van Zaanstad was geworden, is het in 1828 gebouwde raadhuis verbrand; de resten zijn gesloopt en op dezelfde plaats is in 1988 een nieuw gebouw opgetrokken met dezelfde hoofdvormen als het verbrande raadhuis.
Huidige functie: Beperkte hulpsecretarie en Bejaarden-ontmoetingsruimte
F14084.jpg
Over het Wormerveerse Zuider- en Noorderveer vermeldt de encyclopedie van de Zaanstreek dat het Zuiderveer enige tijd na de opening van de Zaanbrug in 1889 opgeheven werd.
Het lag tussen de Bartelsluis aan de Wormerkant en het begin van het Zuideinde.
Daar was vroeger ook een tol.
Aan de andere kant van Wormerveer lag het Noorderveer, tussen het Noordeinde en de Zandweg.Vanaf het midden van de negentiende eeuw konden daar ook rijtuigen overgezet worden met een schouw.
Na de bouw van de Zaanbrug bleef de schouw nog tot 1896 in gebruik. Het voetveer bleef tot 1957 in bedrijf.
Het meest noordelijke veer over de Zaan voer tussen West- en Oostknollendam.
Eind jaren vijftig werd, dit veer ook opgeheven.
F14263.jpg
Atelier voor Bouwkunst en Onderzoek (Zwammerdam) maakte in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven een programma van eisen en een architectonisch ontwerp voor de huisvesting van dit nieuwe centrum, dat voor Wormer een belangrijke aanwinst zal kunnen worden.
Het gebouw Mercurieus Lucullus aan de Zaan, dat na restauratie en herinrichting het Provinciaal Archeologisch Museum wordt, een voorbeeld van het behoud van Nederlands i ndustrieel erfgoed door herbestemming.
F16174-196.jpg
Delistraat 18. Kinderkamer van de familie Van der Horst, die al in de eerste oorlogsjaren op hun woonadres illegaal drukwerk Je Maintiendrai en Strijd vervaardigden.
In het ledikant kon de Rotaprint (een offsetapparaat) worden verborgen.
F16177-45.jpg
Op deze foto zien wij het planten van een boom bij voetbalvereniging QSC. Deze boom kon gepland worden door het "KoeKaKo" - fonds. Op de foto zien wij o.a. 2e van links de heer Piet Koning daarnaast staat de heer Koekkoek. Eén van de jongens is Piet Kat. De man met hoed rechts naast de jongens is de heer de Vries.
F17031.jpg
Zaandam.
De in 1902 gebouwde stoomijsbreker Jacob Langeberg op het Noordzee kanaal. Dit schip was door de vorige eigenaren ontdaan van de afgekeurde ketel. Een andere ketel was reeds aangekocht, maar deze heeft een lange periode op het terein van Loders Croklaan gestaan.
Voor het transport van deze 26 ton wegende ketel moest groot materiaal worden in gezet. De enorme kraan van J.Schol heeft de klus geklaard. Hier nog gegevens vabn dit schip. Naam jacob Langeberg, ex v.Botticher ijsbreker. gebouwd 1902 werf F.Schichau Elbing nr. 2026.
Afmetingen: 26.75x6.63x3.20 meter. Ketel: 2 vuurs, schotse ketel 15 atm. machine : Triple expansie stoommachine 700 1 pk.
Ligt nu aan het zuideinde
F17075-K.jpg
Uitbreiding van Drukkerij Meijer aan de Industrieweg te Wormerveer. Foto is gemaakt in 1970. Het offsetbedrijf zal voort worden uitgebreid met een vierkleurenpers, waarmee het aantal druktorens in deze afdeling op 15 is gekomen.
F18393-136.jpg
Café J. Remelink bestaat 10 jaar in 1942. Dit zal gevierd worden met accordeon-muziek op zaterdag en zondag a.s.
47 bestanden op 4 pagina(s) 1

 

Kies een taal: